Tervetuloa suunnistuksen harrastajaksi!

 

Suunnistus on jokamiehen laji, sillä sitä voi harrastaa kovin monella tasolla. Jos sinusta kilpaileminen tuntuu etäiseltä, voit aloittaa lajin mukavasti kuntorasteilla. Nouski järjestää yhdessä naapuriseuran, Kyrös-Rastin, kanssa huhtikuulta syyskuulle viikoittain kuntorastitapahtuman Sata-Häme -rastit.

Löydät kaikki Suomessa pidettävät kuntorastit kätevästi www.rastilippu.fi -sivustolta. Kun avaat sivun, klikkaa tapahtumat-kohtaa, niin sivulle aukeaa Suomen kartta, johon on merkattu rastilipulla kuntorastitapahtumat. Klikkaamalla rastilippua, pääset tapahtuman tarkempiin tietoihin.

Kuntorasteille saa mennä aivan kuka tahansa ja mihin Rastilipussa näkyville rasteille tahansa. Seuran jäsen ei siis tarvitse olla. Koronan vuoksi kuntorasteilla ei pääsääntöisesti ole normaalia ilmoittautuminen-kartan lunastaminen-suoritus-ajanotto-sapluunaa, vaan rasteille voi mennä aivan omaan tahtiinsa, milloin oma aikataulu antaa myöten. Kunhan koronasta päästään, tämäkin mahdollisuus tarjotaan eli saat suorituksestasi ajan ja aina mielenkiintoiset rastiväliajat. Rastilippu kertoo tapahtuman tarkemmat ohjeet.

Mitä tarvitset kuntorasteille?

Suunnistaja ei koreile varusteilla. Aluksi kelpaavat ihan normaalit ulkoiluvarusteet ja niissäkin kannattaa miettiä sitä, että joskus maasto on märkää, soista tai risukkoista eli kaikkein parasta verkkaripukua tai uusimpia lenkkareita ei kannata käyttää. Suunnistajan paras ystävä onkin Leukoplast-teippi, jolla korjaillaan rikkimenneet varusteet. Kompassi on mukava, jos osaat sitä käyttää, mutta ilmankin tulet taatusti helpoilla radoilla toimeen. Nykypäivän suunnistuskartta on varsin tarkka kuvaus maastosta.

Läpinäkyvä karttamuovi on myös kiva, ainakin sadekelillä. Karttamuoviksi käy aluksi vaikka Minigrip-pussi (A4 kokoinen).

Jos harrastus alkaa kiinnostaa, ovat ensihankinnat suunnistuskengät eli nastarit, niin pito kallioilla ja liukkailla kivillä paranee ja emit-kortti, jolla saat itsellesi ajan, kun koronasta päästään. Ilman näitä menee ensimmäinen kesä kivasti ja emit-kortteja voi lainata seuralta.

Mitä se maksaa?

Nyt korona-aikana kuntorastien karttamaksu hoituu kätevimmin rastilippu.fi-palvelussa tai maksamalla meillä täällä Ikaalisissa karttamaksu suoraan Nouskin tilille (FI10 4503 1040 0293 00).

Karttoja saa myös Sammin St1-asemalta aina Nouskin iltarastivuorolla eli niillä vuoroilla, jolloin kuntorastit ovat Ikaalisten, Jämijärven tai Parkanon alueella. Kyrös-Rastin vuoroilla saat kartan Marjan kukasta kolmostien varrelta. Karttamaksu on 6€/kerta ja sen voit siis maksaa myös em. kartannoutopaikkoihin. Jos suunnistuskärpänen puraisee kunnolla, voit miettiä kausikortin ostamista. Nouskin jäsenelle kausikortti maksaa 40€ ja ei-jäsenelle 70€. Jäsenmaksu aikuiselta on 25€. Laita maksun viitekenttään nimesi ja teksti `kausikortti 2021´. Sen jälkeen lähetä viesti siitä, että olet maksanut kausikortin sähköpostiin osoitteeseen kristiina@ippnet.fi, niin lisäämme sinut postituslistalle ja saat uuden kartan suoraan sähköpostiisi joka viikko.

Mikä ihmeen A-, B- tai C-rata?

Ratojen pituutta ja vaikeusastetta kuvataan kirjaimilla A-D. A-rata on pisin ja rastipisteiltään haastavin. Tästä ei kannata aloittaa, jos olet untuvikko. B-rata on keskivaikea ja keskipitkä. Varsinaisia mittoja ei pysty suunnistusradoista etukäteen ilmoittamaan, sillä maaston kulkukelpoisuus vaihtelee paljon. Vaikeassa kalliomaastossa A-ratakin voi olla vain 5 km, mutta mäntykankaalla jopa 9 km. C-rata on tarkoitettu aloittelijoille ja se tukeutuu vahvasti polkuihin tai muihin selkeisiin maastonosiin. D-rataa ei aina meillä edes ole, mutta se menee pääasiassa polkuja pitkin. Tästä kannattaa toki kartanlukuharjoitukset aloittaa!

Mistä voi kysyä apua?

Meillä Nouskissa kuntorastivastaava on Tapani Jokela. Hänelle voi laittaa sähköpostia osoitteeseen tapsa.jokela[a]gmail.com tai soittaa 044-999 7669. Myös Oksasen Kristiinalle voi soittaa vallankin iltaisin. Kristiinan puhelinnumero on 040-701 7698.

Tule mukaan! Tähän lajiin on todellinen risti jäädä loppuiäksi koukkuun!