Tervetuloa suunnistuksen harrastajaksi!

 

Suunnistus on jokamiehen laji, sillä sitä voi harrastaa kovin monella tasolla. Jos sinusta kilpaileminen tuntuu etäiseltä, voit aloittaa lajin mukavasti kuntorasteilla. Nouski järjestää yhdessä naapuriseuran, Kyrös-Rastin, kanssa huhtikuulta syyskuulle viikoittain kuntorastitapahtuman Sata-Häme -rastit.

Löydät kaikki Suomessa pidettävät kuntorastit kätevästi www.rastilippu.fi -sivustolta. Kun avaat sivun, klikkaa tapahtumat-kohtaa, niin sivulle aukeaa Suomen kartta, johon on merkattu rastilipulla kuntorastitapahtumat. Klikkaamalla rastilippua, pääset tapahtuman tarkempiin tietoihin.

Kuntorasteille saa mennä aivan kuka tahansa ja mihin Rastilipussa näkyville rasteille tahansa. Seuran jäsen ei siis tarvitse olla. Koronapandemia muokkasi kuntorastitoimintaa monessa seurassa omatoimisempaan suuntaan eli muodostui käsite omatoimirastit. Nämäkin löytyvät Rastilipusta ja meidän seuramme kuntorastikalenterista. Omatoimirasteille voit mennä juuri silloin kun sinulle sopii. Maksat karttamaksun joko Rastilipussa tai meillä Sata-Hämerasteilla kuntorastien lähtöpaikan postilaatikosta löytyvän kartan osoittamalle tilille.

Mitä tarvitset kuntorasteille?

Suunnistaja ei koreile varusteilla. Aluksi kelpaavat ihan normaalit ulkoiluvarusteet ja niissäkin kannattaa miettiä sitä, että joskus maasto on märkää, soista tai risukkoista eli kaikkein parasta verkkaripukua tai uusimpia lenkkareita ei kannata käyttää. Suunnistajan paras ystävä onkin Leukoplast-teippi, jolla korjaillaan rikkimenneet varusteet. Kompassi on mukava, jos osaat sitä käyttää, mutta ilmankin tulet taatusti helpoilla radoilla toimeen. Nykypäivän suunnistuskartta on varsin tarkka kuvaus maastosta.

Läpinäkyvä karttamuovi on myös kiva, ainakin sadekelillä. Karttamuoviksi käy aluksi vaikka Minigrip-pussi (A4 kokoinen).

Jos harrastus alkaa kiinnostaa, ovat ensihankinnat suunnistuskengät eli nastarit, niin pito kallioilla ja liukkailla kivillä paranee ja emit-kortti, jolla saat itsellesi ajanotollisilla kuntorasteilla ajan. Ilman näitä menee ensimmäinen kesä kivasti ja emit-kortteja voi lainata seuralta.

Mitä se maksaa?

Kaudella 2022 testaamme uutta menetelmää. Kuntorastien lähtöpaikalla on postilaatikko, josta saat ottaa itsellesi haluamasi radan kartan. Kartassa on merkattuna tilinumero, jolle karttamaksun 8€ voi suorittaa. Maksun voi hoitaa myös rastilippu.fi – palvelun kautta.

Jos suunnistuskärpänen puraisee kunnolla, voit miettiä kausikortin ostamista. Nouskin jäsenelle kausikortti maksaa 50€ ja ei-jäsenelle 80€. Jäsenmaksu aikuiselta on 25€. Laita maksun viitekenttään nimesi ja teksti `kausikortti 2022´. Sen jälkeen lähetä viesti siitä, että olet maksanut kausikortin sähköpostiin osoitteeseen kistaok@gmail.com, niin lisäämme sinut postituslistalle ja saat uuden kartan suoraan sähköpostiisi joka viikko.

Mikä ihmeen A-, B- tai C-rata?

Ratojen pituutta ja vaikeusastetta kuvataan kirjaimilla A-D. A-rata on pisin ja rastipisteiltään haastavin. Tästä ei kannata aloittaa, jos olet untuvikko. B-rata on keskivaikea ja keskipitkä. Varsinaisia mittoja ei pysty suunnistusradoista etukäteen ilmoittamaan, sillä maaston kulkukelpoisuus vaihtelee paljon. Vaikeassa kalliomaastossa A-ratakin voi olla vain 5 km, mutta mäntykankaalla jopa 9 km. C-rata tukeutuu vahvasti polkuihin tai muihin selkeisiin maastonosiin, mutta osa rasteista on poluista kauempana. D-rata on yksinkertaisin, pääosin polkuja pitkin kulkeva rata, joka on tarkoitettu  aloittelijoille ja lapsille.

Mistä voi kysyä apua?

Meillä Nouskissa kuntorastivastaava on Tapani Jokela. Hänelle voi laittaa sähköpostia osoitteeseen tapsa.jokela[a]gmail.com tai soittaa 044-999 7669. Myös Oksasen Kristiinalle voi soittaa vallankin iltaisin. Kristiinan puhelinnumero on 040-701 7698.

Tule mukaan! Tähän lajiin on todellinen riski jäädä loppuiäksi koukkuun!