Orimattilasta Mynämäelle – Ikaalinen Jukolan viestissä jo 60 vuoden ajan!

Orimattilan Jukolan viestin kuudennen osuuden (Tapio Kuuri) kartta. Kartan alkuperäinen mittakaava 1:30 000, Karttaa saa suurennettua (pdf) artikkelin alapuolen linkstä klikkaamalla.

Kuva ikaalislaisen jukolahistorian alkutaipaleelta. Vuonna 1964 Jukola juostiin Joutsenossa. Kuvassa vasemmalta Pauli Liuha, Matti Uusi-Salava, Matti Vähäkäkelä, Jaakko Thusberg ja Tapio Kuuri. Kuva Tapio Kuurin kotialbumista.

60 vuotta sitten Ikaalisissa aloiteltiin mittavaksi muodostunutta suunnistusperinnettä, kun ikaalislaiset suunnistajat valmistautuivat ensimmäistä kertaa Jukolan viestiin. Tuolloin suunnistusjoukkue toimi Ikaalisten Urheilijoiden nimellä. Ikaalisissa suunnistustoiminta käynnistyi 1950-luvulla ja idea viestiin osallistumisesta tuli Mouhijärveltä Ikaalisiin muuttaneelta Pertti Liuhalta. Mouhijärvellä asuessaan Liuha oli mukana paikallisessa suunnistustoiminnassa, ja hän oli jo osallistunut Jukolaan kerran aiemmin.

Vuonna 1962, viesti juostiin Orimattilan Luhtikylässä. Matka Orimattilaan taitettiin Viljo Kiasen VW Kleinbussilla. Samaisella Kiasen autolla Jukolan reissuja tehtiin tuonkin jälkeen monta kertaa. Kianen oli itse lajista kiinnostunut ja toimikin usein kuljettajana joukkueen Jukola-reissuilla. Vuoden 1962 Jukolan viestiin oli ilmoittautunut 173 joukkuetta, joista maaliin selvisi 119. Ikaalisten joukkue sijoittui ensimmäisellä kerralla sijalle 105. Joukkue oli parhaimmillaan ensimmäisen osuuden jälkeen sijalla 71 ja sijoitus asettui viestin puolivälin lähestyessä sadan tuntumaan, jossa se säilyi loppuun asti. Juoksujärjestys Orimattilassa oli; 1. Veijo Mansoniemi 2. Pertti Liuha 3. Reino Lepistö 4. Matti Uusi-Salava 5. Taisto Viita 6. Tapio Kuuri 7. Rauno Kuukkula.

Olosuhteet viestiviikonloppuna olivat haastavat, sillä viestiyönä ilma oli 7–8 astetta pakkasella. Ikaalislaisille viestinviejille tämä on jäänyt hyvin mieleen, sillä juttua varten tehdyllä soittokierroksella kaikki haastateltavat muistivat mainita kylmät olosuhteet.

Pesuvesi haettiin ämpäreillä kilpailukeskuksessa olleesta ojasta mutta jää oli saatava ensin rikki” kertoo joukkueen ankkurina toiminut Kuukkula. Jää ojassa oli muisteluiden mukaan niin vahvaa, että sen päällä pystyi lähes kävelemään!

Menestystä ei vielä vuoden 1962 Jukolasta Ikaalisiin tullut mutta jo viestin läpi pääsy hyväksytysti oli erinomainen saavutus tulokasjoukkueelta. Hankalissa olosuhteissa ja huonolaatuisilla kartoilla juostuissa alkuaikojen Jukolan viesteissä maaliin pääsy ei ollut itsestään selvyys. Orimattilasta aloitettu hieno perinne saa jatkoa tulevana viikonloppuna Mynämäellä, kun vuosikymmenten saatossa Ikaalisten Nouseva Voimaksi nimensä vaihtanut suunnistusseura lähtee jälleen hakemaan menestystä Jukolan viestistä.

Teksti: Tapani ja Herkko Jokela
Kuva & kartta: Tapio Kuuri

Vuoden 1962 Jukolan viestin tulokset Jukolan sivuilla.

Ikaalisten Urheilijoiden joukkueen tulokset vuonna 1962

Ikaalisten Urheilijoiden ja Nouskin Jukolan ykkösjoukkueet kautta aikain löytyvät tästä.

Artikkelikuvassa olevan kartan saa suuremmaksi klikkaamalla tästä.

 

Lue myös

Nouski sai maaliin kolme venla- ja neljä jukolajoukkuetta.
22.6.2022
Kolme venlajoukkuetta ja viisi jukolajoukkuetta mukana Mynämäellä.
17.6.2022
Sprinttiviestissä kolmanneksi nopein osuusaika.
30.5.2022