iknv.fi

Ajankohtaista

Jämillä etsittiin rasteja satojen suunnistajien voimin

Näky oli komea kun lähes 600 suunnistajaa starttasi yhteislähdöllä Jämi Suunnistusmaratonille lauantaina aamupäivällä Jämi Areenan kulmalta. Jokasyksyinen erikoispitkien matkojen suunnistustapahtuma on muodostumassa jo kauden päättäväksi perinteeksi pirkanmaalaisten ja satakuntalaisten suunnistajien keskuudessa.

 

Jamin suunnistusmaraton lahto

Jämin mäntykangas vetoaa suunnistajiin, sillä erittäin helppokulkuisessa maastossa näkyvyys on hyvä ja sujuva suunnistus on mahdollista kovassa vauhdissa. Miesten sarjan kärki onnistui suunnistamaan 25 kilometrin radan reilusti alle kahden tunnin. Voittajan vauhti oli keskimäärin neljä ja puoli minuuttia kilometriltä. Risuton maasto miellyttää myös kuntosuunnistajia, sillä perinteisessä hämäläisessä tai satakuntalaisessa maastossa näkyvyys on vain muutamia metrejä eikä vauhdinpito ole mahdollista. Toisaalta Jämin harjun jyrkät rinteet antavat ratamestarille mahdollisuuden koetella myös suunnistajien fyysistä kapasiteettia, jolloin suunnistus ei ole pelkkää laukkaa.

Kisapäivän sää oli tuulinen ja sateinen, mutta tasaisin väliajoin sijainneet järjestäjien huoltopisteet tarjosivat suunnistajille vettä ja urheilujuomaa. Lisäksi Jämin alueen sisätilat pukuhuoneineen ja saunoineen takaavat erinomaiset puitteet pitkän matkan suunnistuskilpailulle loppusyksyllä.
Suunnistusmaratonin osanottajista löytyi suunnistuksen koko kirjo, sillä nuorimmat mukanaolijat olivat alle 12-vuotiaita vanhimpien ollessa jo 75 vuoden paremmalla puolella. Suosiotaan nostanut kuntosuunnistus näkyi myös suunnistusmaratonin tuloslistalla, sillä lähes kolmasosa kaikista osanottajista etsi rasteja kuntosarjoissa. Pääsarjojen voitot menivät kuitenkin kansallisen kärjen suunnistajille. Edellä mainitut elementit tekevätkin suunnistuksesta urheilumuodon, joka poikkeaa muista lajeista: kaikki suunnistajat tasosta riippumatta etsivät yhtä aikaa samoja rasteja.

Miesten pääsarjassa voiton vei viime kesänä Vuokatin MM-kilpailuissa Suomi-paitaa kantanut Petteri Muukkonen. Vehkalahden Veikkoja edustava 37-vuotias Metsäntutkimuslaitoksen tutkija kukisti 25 kilometrin radalla Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläistä reilut 40 sekuntia.

- En juurikaan tehnyt virheitä, avoin maasto teki suunnistamisen sen verran helpoksi., Muukkonen selvitti maalissa.

Kerran aiemmin Jämi Suunnistusmaratonin voittanut Muukkonen päätti tulla kilpailuun hyvien maastojen ja mukavan ajankohdan vuoksi. Hänen mukaansa pitkät suunnistuskilpailut sopivat erinomaisesti tähän vuodenaikaan.

-Loppusyksy on hienoa aikaa tällaisille tapahtumille kun keli on hieman viileämpi, eikä tärkeitä kisoja ole enää edessä, Muukkonen tiivisti.

Yhdeksänkertainen suunnistuksen suomenmestari ei saanut huippukuntoaan esiin Vuokatin MM-kilpailuihin ja siksi tuloksetkin jäivät kauden pääkisoissa laihoiksi. Menestysnälkää jäi vielä tulevaisuuteen ja niinpä mies aikoo panostaa suunnistukseen myös ensi vuonna.

-Ensi vuoden päätähtäin on Portugalin EM-kilpailuissa. Huhtikuun alun arvokisa sopii minulle hyvin, koska silloin menestys on täysin omissa käsissä, Muukkonen paljastaa.

Kommentillaan hän viittaa siitepölyallergiaansa, joka vaikuttaa suorituskykyyn voimakkaasti keskikesällä. Lisäksi Muukkosen jalka painaa muita enemmän myös helteisessä säässä, jolloin niin fyysisesti kuin taidollisestikin vahvan suunnistajan suoritukset ailahtelevat huomattavasti kesän ollessa kuumimmillaan.

Miesten kilpailun kolmanneksi suunnisti niin ikään suunnistusmaajoukkueessa esiintynyt Pellon Ponnen Olli-Markus Taivainen. Taivainen jäi kärkikaksikolle kuutisen minuuttia.

Naisten kilpailun voitto meni tamperelaisen Kooveen suunnistaja Marjo Niittyselle. Muutama viikko aiemmin Pirkan Hölkässä naisten sarjan kolmanneksi juossut Niittynen suunnisti Jämin kankailla vähin virhein ja se riitti voittoon.

- Lähdin aika rauhassa ja viimeisellä rasteilla tajusin, että olisin voinut lähteä hieman reippaamminkin matkaan kun voimia oli vielä jäljellä, Niittynen kertasi suoritustaan.

Niittysen loppusyksyn päätähtäin oli Amsterdamin maratonin puolimaratonilla edellisenä viikonloppuna, mutta flunssan vuoksi juoksusuunnitelmat menivät mönkään. Niittynen tervehtyi kuitenkin viikonlopuksi sen verran hyvin, että hän pääsi pokkaamaan palkinnon Jämillä.

Naisten kilpailun toiseksi suunnisti Tampereen Pyrinnön Sonja Kyrölä. Kolmas oli voittajan pikkusisko Miia Niittynen.

Jämi suunnistusmaraton järjestettiin tänä vuonna seitsemättä kertaa. Kilpailun järjestelyistä vastasi Ikaalisten Nouseva-Voima. Kilpailu oli samalla Hämeen suunnistusalueen erikoispitkien matkojen aluemestaruuskilpailu.

iknv-net