iknv.fi

Ajankohtaista

Aleksi Karppinen suunnisti lähelle mitalia SM-keskimatkalla

Ikaalisten Nousevan-Voiman Aleksi Karppinen suunnisti komeasti neljänneksi, kun suunnistuksen keskimatkojen Suomen mestaruudet jaettiin Kouvolan Valkealassa lauantaina.


Kilpailu on avoin myös ulkomaalaisille, mutta SM-tuloksiin lasketaan vain Suomen kansalaisten ja pysyvästi Suomessa asuvien ulkomaalaissuunnistajien tulokset. Karppinen sijoittui kisassa viidenneksi ja SM-tuloksissa neljänneksi. Keskimatkan suomenmestariksi suunnisti moninkertainen maailmanmestari, Turussa asuva Paimion Rastin Olav Lundanes. Kisan kakkonen oli virolainen Kooveen mies Timo Sild, mutta häntä ei laskettu mukaan SM-tuloksiin. Näin ollen hopealle suunnisti Helsingin Suunnistajien Olli Ojanaho ja pronssille Kalevan Rastin Miika Kirmula.

Karppinen jäi 5,8 kilometrin radalla voittajalle 1.18. Pronssi jäi 23 sekunnin päähän.

- Sijoitus oli kyllä yllätys. Loppupuolella tuli sen verran virheitä, että ajattelin juoksun ehkä riittävän kymppisakkiin, Karppinen kertaili kilpailua.

Aleksi SM-keskimatkalla

Karppinen viimeisellä rastilla. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

23-vuotias nouskilainen tiesi ennen kilpailua, että kunto on hyvä ja onnistuessaan tulos on viiden parhaan joukossa. Hän ei jäänyt harmittelemaan parinkymmenen sekunnin päähän livennyttä pronssia.

- Kyllä virheitä tulee muillekin. Pronssi olisi ollut otettavissa, mutta harvoin sitä pystyy täysin ilman virheitä koko rataa suunnistamaan, Karppinen tuumasi.

Keskimatkan tulos ja onnistumiset kevään aiemmissa kisoissa tuonevat Karppiselle paikan opiskelijoiden MM-kilpailuihin, jotka käydään heinäkuun lopussa Seinäjoella ja Lapualla. Suunnistuksen MM-kilpailut käydään Latviassa elokuussa ja katsastuskisat niihin suunnistetaan heinäkuun alussa.

- Kyllä tämä tulos vähän nostatti odotuksia MM-katsastuksiin, mutta ei nyt innostuta vielä liikaa, lauantain paras nouskilainen totesi varovaisesti.

Knuuttila ja Taanila muut finalistit

Aamulla käytyyn kivenkovaan karsintakilpailuun osallistui yli 250 miestä, joista 50 parasta eteni iltapäivän A-finaaliin, jossa ratkaistiin mitalit. Nouskialaisista finaalissa juoksivat Karppisen lisäksi 15:nneksi sijoittunut Mikko Knuuttila ja Vesa Taanila, jonka finaalisuoritus riitti sijaan 40.

Eetu Savolainen oli lauantaina nouskilaisista kovin etukäteissuosikki mitalitaistoon, mutta harmittava virhe karsinnassa pudotti hänet B-finaaliin. Iltapäivän B-finaalissa Savolainen piti kuitenkin hyvää vauhtia voittaen sen sekunnin erolla MM-kävijään ja niin ikään aamupäivällä karsiutuneeseen Fredric Portiiniin (Paimion Rasti).

Juniorisarjoissassa Nouskin Veera Haavisto oli 18-vuotiaiden naisten sarjan 18:s. Lähes 2300 suunnistajaa keränneessä kilpailussa ratkottiin myös ikäkausiurheilijoiden SM-tittelit. Outi Borgenström sijoittui 60-vuotiaiden naisten kilpailussa neljänneksi.

SM-viikonloppu jatkui sunnuntaina sprinttiviestillä Keravalla. Kaikkien aikojen ensimmäisessä SM-sprinttiviestissä Nouskin nelikko Veera Haavisto, Jooseppi Kalliokoski, Ville Parkkinen ja Maiju Oksanen sijoittui 14:nneksi. Mestaruuden vei MS Parma.

iknv-net