iknv.fi

Ajankohtaista

Suunnistajat uhmasivat aikaista talvea Jämi Suunnistusmaratonilla

Keskiviikon ja torstain sankat lumisateet tekivät järjestyksessään 11. Jämi Suunnitusmaratonista kaikkien aikojen raskaimman. Lunta oli maastossa lauantaina 15 senttiä, paikoin jopa parikymmentä senttiä. Harvoin on järjestäjän tarvinnut aurata parkkipaikkoja kesätapahtumaa varten. Moni myös totesi lunta olleen enemmän kuin viime talven hiihtosuunnistuskilpailuissa. Jämin hiihtoladutkin oli ajettu suunnistuskilpailun lähtölaukauksen kajahtaessa.

 

Kärjen osalta olosuhteet tekivät suunnistuksesta tavallista haastavampaa, sillä suurin osa poluista oli hautautunut lumen alle. Toisaalta heti kärjen takana suunnistajilla oli apunaan rastilta rastille johtanut paksu ura hangessa. Hanki teki kuitenkin erikoispitkästä matkasta vieläkin pidemmän.

Miesten 25 kilometrin sarjan voittoon suunnisti Ikaalisten Nousevan-Voiman Mikko Knuuttila. Parin viikon takainen SM-erikoispitkän pronssimitalisti eteni pitkään yhdessä Turun Metsänkävijöiden Jussi Sunan kanssa, mutta kaksikon eri reitinvalinta noin kahdeksan kilometriä ennen maalia ratkaisi kilvan. Maalissa Knuuttila oli neljä ja puoli minuuttia ennen Sunaa.

- Eri reitinvalintojen jälkeen en nähnyt Sunaa edessä enkä takana. Ajattelin, että olen kärjessä ja yritin taistella maaliin, Knuuttila kertasi.


- Paikoin umpihangessa eteneminen oli todella raskasta, mutta onneksi kilpailun edetessä maastoon muodostui tampattuja uria, joita myöten juoksu oli helpompaa. Näissä olosuhteissa tämä oli lähes yhtä rankka kilpailu kuin SM-erikoispitkä, hän jatkoi.

Jämi Suunnistusmaratonin miesten sarjan kolmanneksi suunnisti Hauhon Sisun Jaakko Liukkala.

Naisten sarjassa parasta vauhtia piti Kooveen Hanna-Mari Siivonen.

- Alussa kun lähdin tarpomaan uria pitkin mietin, että kyllä tässä on pitkä matka vielä edessä. Sitten se lähti sujumaan, eikä jaksamisen kanssa ollut ongelmia, Siivonen totesi.

Siivonen kertoi, että lumi vaikutti eritoten omaan vauhdinpitoon eikä hän olisi yksin suunnistaessa kyennyt samanlaiseen tahtiin. Voittajan kotona Pirkkalassa maa oli myös valkoinen, joten hän osasi odottaa hankisuunnistusta.

- Olin odottanut tätä tapahtumaa pitkään, mutta lumi vei ehkä parhaimman innostuksen, vaikka lopulta suunnistus ei ollutkaan niin paha, mitä etukäteen odotin.

Kilpailun kakkonen oli Maiju Oksanen Ikaalisten Nousevasta-Voimasta ja kolmas Saila Kinni Tampereen Pyrinnöstä.

Jämi Suunnistusmaratonin kilpailunjohtaja Vesa Taanilan mukaan järjestelyt onnistuivat haastavista olosuhteista huolimatta hyvin. Suunnistajat olivat pääosin tyytyväisiä, vaikka monilla suoritusaika piteni normaalista. Radat oli suunniteltu ja kartat painettu hyvissä ajoin ennen lumisateita, joten järjestäjillä ei ollut mitään mahdollisuutta lyhentää kilpailua nopealla varoitusajalla.

- Lumi tuli pyytämättä, siihen emme voi vaikuttaa. Silti kilpailijat tuntuivat suhtautuvan asiaan kuten pitääkin, eikä kukaan pahoittanut mieltään, totesi Taanila.

Kaikkiaan Jämi Suunnistusmaratonille osallistui lähes 600 suunnistajaa.


Kisakuvia

iknv-net