iknv.fi

Ajankohtaista

25mannareissu Kungens Kurvaan

Nouski 25mannassa 12 vuoden tauon jälkeen
12 vuoden tauon jälkeen Nouskin joukkue matkasi 25mannaan, joka suunnistettiin 8. lokakuuta Tukholman eteläpuolella. Suurkaupungin läheisyydestä huolimatta osin pienipiirteinenkin maasto tarjosi kunnon suunnistustehtäviä, mutta metsästä löytyi onneksi riittävä määrä polkuja myös viestin helpoimmalle osuudelle.

25manna kerää vuosittain Tukholman ympäristöön koko suunnistavan maailman lajin huipuista ja huippuseuroista tavallisiin harrastajiin, ja monille suomalaisillekin seuroille reissu on kauden loppuhuipennus. Liki 10 000 suunnistajaa, 372 25-jäsenistä joukkuetta ja tiivis tunnelma kisakeskuksessa takasivat jälleen sen, että kisapäivä kului nopeasti ja jännitystä riitti niin oman joukkueen kuin kärkitaistelun seuraamisessa. Nouskin joukkueella ei ollut varsinaista tulostavoitetta, koska tiesimme, että meiltä puuttuivat mm. pääsarjan huippunaiset. Varovainen arvio oli, että jos hyvin menee, mahdollisuuksia olisi 50 parhaan seuran joukkoon.

Naisten aloitusosuudella aloittajanamme oli vasta 16-vuotias Veera Haavisto, joka selvisi osuudestaan hienosti ja tuli seurateltalle silmät loistaen innostuksesta. Sujuva alku antoi jatkoon hyvän vireen muillekin ja Knuuttilan Mikko pääsi toisella osuudella tykittämään vauhdilla sijoitusta nostaen. Kolmannelle osuudelle lähti neljä naista samaan aikaan, meidän ainoat varsinaiset naisten sarjalaiset Lehkosen Emmi ja Taanilan Anni sekä erittäin kokeneet, mutta jo väkisinkin hitaammat Outi B ja Kirre P. Jokainen teki sen mitä piti eli lähes virheettömän suorituksen ja neljännelle, kisan helpoimmalle osuudelle pääsivät nuoret Maria Koskensalo, Aleksiina Asell ja joukkueen kuopus, 14-vuotias Kasimir Niinimäki sekä H55-kiintiön täyttävä Jukka-Pekka Vapaniemi juuri tässä järjestyksessä. Aleksiina pinkoi vaihtoon ensimmäisenä, J-P toisena ja Maria kolmantena, Kassulle sattui yhdellä rastilla pyörimispäivä, joten muuten vauhdikas kaveri vietti nelikosta metsässä pisimpään aikaa.

Viestin idea ja hienous on siinä, että järkevällä suunnistajien sijoittelulla samalle osuudelle pystytään viestin aikana tasaamaan näitä mahdollisia pummejakin, ja seuraavalla eli viidennellä osuudella keskinäistä eroa saatiinkin jo hiukan kurottua kokoon miesten eli Taanilan Henrin, Linnainmaan Teron, Luoman Juhan ja Kotron Tuomaksen toimesta. Kuudennelle osuudelle starttasivat H45-sarjan miehet Pasi Pikkarainen, Heikki Laine ja Jyri Paavola sekä vasta H16-sarjassa suunnistava Teemu Oksanen. Hyvin ikämiehet osuuksistaan selvisivät ja joukon kuopus Teemu piti vallan hurjaa kyytiä maastossa keskinäisen eron kaventuessa noin kahdeksaan minuuttiin.

Seitsemäs osuus oli yleisen sarjan miesten osuus ja sille lähtivät Juho Ylinen, Juho-Veikko Hytönen, Iivo Kriikkula ja Vesa Taanila. Muille riitti perusvarma suoritus, viimeisenä lähtenyt Vesa pystyi kirimään eroa vielä pienemmäksi ja vauhdikkaalla ja sujuvalla suunnistuksella varmisti sen, ettei yksin 23. osuudelle starttaava H50-sarjan Jukka Pohjonen joutunut odottamaan pitkään ennenkuin pääsi metsään. Jukka selvitti ratansa rutiinilla ja päästi 19-vuotiaan Oksasen Maijun naisten toiseksi viimeiselle osuudelle sijalla 57. Muutama pieni virhe mahtui Maijun suoritukseen, mutta hyvin tyttö kovien naisten joukossa 5,3 km:n osuudestaan selvisi ja ankkurimme Ville Parkkinen pääsi maastoon sopivassa ryppäässä, jossa oli mahdollisuuksia joukkueen sijan nostamiseen. Yleisörastilla Ville oli kuitannut jo useamman ankkurin ja maaliin mies päätyi sijalla 48, jota voidaan pitää kaikin tavoin hyvänä suorituksena. Kun huikeassa ankkurien taistelussa ensimmäisinä maaliin tulivat nimekkäät seurat Halden, Koovee, IFK Lidingö ja Tampereen Pyrintö tässä järjestyksessä, ja Nouski oli 18. paras suomalaisseura, syytä hymyyn oli myös viestin päätyttyä.

Matkassa oli mukana myös yhdistelmäjoukkue IkNV-KanSu- KyRa-Haka- EE, jonka osanottajista suurin osa oli nouskilaisia harrastesuunnistajia. Muutamia erinomaisia suorituksia onnistuivat tekemään myös tämän jo useampana vuonna mukana olleen joukkueen nouskilaissuunnistajat, erityismaininnan ansaitsevat 4. osuuden Anton Vehkalahti ja 6. osuuden Timo Narvinen – sekä meidän urheat tuplaajamme Mikko ja Henri, jotka kahden puuttuvan juoksijan paikoilla (eri nimillä tosin) verryttelivät oman pääsuorituksensa jälkeen.

25mannareissu innosti porukkaa niin paljon, että vuoden 2017 osallistumista harkitaan jo nyt vahvasti.

Tuolloin tapahtuma järjestetään myös Tukholman eteläpuolella, 7. lokakuuta. Pieni muutos juoksujärjestyksiinkin on tulossa, kun perinteinen naisten 3.osuus vaihtaa paikkaa 6. osuudelle. Eiköhän tuo vain innosta naisiakin treenaamaan, ja ylipäätään tällainen koko seuran tavoite antaa sopivaa potkua kaikille junnuista harrastelijoihin – kaikille on tilaa, ja jokainen pääsee tasosta riippumatta mittaamaan vauhtiaan maailman huippujen kanssa.


Veera-01 small

Veera Haavisto 1. osuuden loppuviitoituksella


Mikko 1 small

Mikko Knuuttila lähestyy osuutensa viimeistä rastia


Kilpailun tulokset ja linkit joukkuetuloksiin: Nouski ja yhdistelmäjoukkue.

25manna-tunnelmia kirjasi Outi

iknv-net